Gratis afhentning i Aarhus C 📍

Sulfater – Er de farlige?

Sulfater – Er de farlige?

Hvad er sulfater?

I beauty-verdenen kender man sulfater som en gruppe af vaskeaktive ingredienser. De hjælper med at løfte fedt og snavs fra hud, hår og hovedbund. Det er oftest stoffer som Sodium Lauryl Sulfate, Ammonium Lauryl Sulfate og Sodium Laureth Sulfate, du finder på ingredienslisten for hud- og hårpleje, der har til formål at cleanse (rense eller vaske). 

Flere og flere af vores kunder online og i butikken er ofte bekymrede for, hvor vidt der er sulfater i produkter af sundhedsmæssige årsager. Dog er det en generel misforståelse at de vaskeaktive ingredienser er skadelige. Sulfater er nemlig ikke som sådan giftige eller farlige for vores helbred. Problemet med sulfater er, at der ved overdrevent brug kan opstår en overfølsomhed i huden. Det samme kan de sulfatfri-alternativer dog også være skyld i.

Det er vigtigt at forstå, at det ikke er selve sulfatet, der frembringer irritation ved kontakt, men den måde sulfater interagerer med huden på. Når huden strippes for dens for naturlige fedt, opstår der udtørringen, som egentlig er det, der skaber irritationen og kan lede til overfølsomhed. Sulfatfri-produkter indeholder andre grupper af vaskeaktive stoffer, som også fjerner fedt og snavs, og påvirker den naturlige fugt- og fedtbalance i huden.

Der er strenge krav til brugen af sulfater i plejeprodukter samt hvilke ingredienser de sammensættes med. Hvor vidt et produkt fremkalder overfølsomhed kommer an på mængden af vaskeaktive ingredienser og på de andre aktive stoffer i produktet, man derfor nødt til at se på hele den aktive ingrediensliste og sammensætningen af tilsætningsstoffer. 

Hvis du har tendens til tør hud og gerne vil undgå sulfater, skal du være opmærksom. Generelt gemmer sulfater sig ofte på ingredienslister under en række forskellige navne. Nogle af de mest anvendte sulfater i beauty-produkter kan du finde herunder:

 • Sodium Lauryle Sulfate (SLS)
 • Sodium Laureth Sulfate (SLES)
 • Sodium Dodecyl Sulfate
 • Sulphuric Acid
 • Sodium Sulphuric Acid
 • Sodium Salt
 • Sodium Coco-Sulfate
 • Alkybenzene Sulfonate
 • Ammonium Leureth Sulfate
 • Sodium Xylenesulfonate
 • Sodium Myreth Sulfate

Stoffer som Sodium Lauryle Sulfate (SLS) og Sodium Laureth Sulfate (SLES) er begge stoffer, der er godkendte af Asthma Allergy Nordic og AllergyCertified, men hvis du gerne vil være påpasselig med at vedligeholde fugtighedsbalancen i dit hår, hud og hovedbund, kan du med fordel undgå det. 

 

Hvorfor skal man undgå sulfater i hårpleje?

Hvis du døjer med tør, kløende og/eller irriteret hovedbund, vil det ofte hjælpe drastisk at vælge en shampoo uden sulfater eller hvor indholdet af vaskeaktive ingredienser ikke er højt. En irriteret hovedbund er oftest tegn på ubalance, og man bør derfor vælge produkter med mere skånsomme ingredienser.

Derudover kan du med fordel, hvis du har tykt curly, coily eller kruset hår også med fordel vælge sulfatfri-produkter. Naturlige krøller og hår med meget tekstur vil ofte fremstå flottere ved brug af en shampoo uden sulfater, fordi sulfaterne fjerner alt fedtstof og skaber frizz. Samtidig kan shampooer med sulfater være gode til fint hår, da de hjælper med at fjerne ekstra fedtstof, så håret ikke bliver tynget og ser fedtet ud. 

En shampoo med et lavere indhold af vaskeaktive ingredienser er mere skånsom for dit hår, og fjerner ikke mere end nødvendigt. Det vil sige at du undgår at den stripper håret for dets naturlige fedt. Samtidig vil dit hår også være nemmere at rede ud, da det filtrer mindre, når det ikke er helt udtørret og frizzy.

Som regel anbefaler vi hårvask med shampoo én gang om ugen, men det kommer selvfølgelig altid an på hud- og hårtype, aktivitetsniveau, mængden af build-up fra produkter osv.

Hvis du gerne vil have en sulfatfri shampoo eller balsam, kan du bl.a. tjekke vores udvalg fra SheaMoisture, Aunt Jackie's eller Cantu.

 

Find sulfatfri hårpleje hos Afro Nordic Shop

Vi bestræber os på at have et udvalg af produkter, hvor der altid er flere sulfatfri alternativer at vælge i mellem. Uanset om det er shampoo, balsam eller detangler du er på udkig efter, kan du finde det hos os.

Hvis du har spørgsmål til et produkt, må du meget gerne sende os en mail på hey@afronordic.dk, så vender vi tilbage hurtigst muligt. Vi hjælper altid gerne med gode råd, anbefalinger og personlig vejledning i forbindelse med dit køb. 

Kilder: Paulaschoice.com, sst.dk

Forrige indlæg Næste indlæg

Skriv en kommentar

Vær venligst opmærksom på, at kommentarer skal godkendes før de offentliggøres